Kan man skapa riktiga monster via nätet?

Published June 12, 2014 by lantzikoping

Ibland bara måste man skriva ner sina funderingar och tankar för att få ordning på dem.

Satt och slökollade på några trådar på FB och mådde allt sämre av hur otroligt hårt folk kan uttrycka sig på nätet. Åsikter som framfördes var vassa i tonen och ville förlöjliga de som tyckte annorlunda. Svaren innehöll önskningar om olycka och död och en övertygelse om åsiktsmotståndarnas brist på full mental kapacitet. Tyvärr gällde detta inte en enda unik tråd och inte bara hormonsvallande tonåringar som drabbats av känslostormar. Det var vuxna människor (ett relativt begrepp, jag vet) som i vissa fall är – eller borde illa fall vara – förebilder för de barn de satt till världen. Oavsett barn eller inte så väljer många att på nätet ha en attityd och en frispråkighet som de inte har irl.

Problemet är bara att om du väl stuckit ut hakan, så blir det svårare att ta ett steg tillbaka om du plötsligt träffar den/de du önskat fara åt h-e: “Jag står för mina åsikter både på och utanför nätet!” Klart man ska stå för sina åsikter både på och utanför nätet, men finns det bara ett sätt att uttrycka dem? Om diskussionen börjat irl istället för på nätet, hade du då hånat en okänd människa eller bett någon hålla käft och fara åt h-e efter två minuter? Hade du gjort detta inför dina barn (eller tonåringar på väg in i vuxenvärlden) och på så sätt visat dem att detta är det rätta sättet att uttrycka sig och den rätta attityden mot de som inte tycker som du?

Upplever jag något som får mig att bli sur så muttrar jag (ibland ganska fula ord). I 99 fall av 100 stannar det där om det är irl. Skulle inte världen bli en lite vänligare plats om jag kom ihåg att göra likadant på nätet? Hädanefter tänker i alla fall jag försöka vakta min nät-tunga lite extra…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: