Lärobok – informationskälla eller nalle?

Published December 15, 2012 by lantzikoping

Mitt i betygstider sitter jag och funderar på det här med läroböcker. Jag har på senare tid upptäckt vilket otroligt behov de fyller. Dock inte på det inlärningsmässiga planet utan på det psykologiska. Jag och kollegan Linda har i perioder under det senaste året kört ”lärobokslöst” d.v.s. vi har låtit eleverna använda andra informationskanaler för att hitta fakta och gett dem uppgifter för att bearbeta och processa vad de läst/sett/hört.Att jobba boklöst har stressat eleverna och deras föräldrar mer än vi kunnat inse.

Skolkulturen att läsa ett textavsnitt, memorera det så gott det går och återberätta på uppmaning verkar sitta lika djupt rotad som människans jaktinstinkt. Finns det bara en lärobok så innehåller den allt man behöver – och allt som står är sant, till skillnad från det ytterst opålitliga nätet. Lika tryggt som en nalle för 1-åringen. Problemet, som jag ser det, uppstår när skoltiden är slut och dessa böcker inte längre finns till hands. Hur gör man då för att söka information? Har alla så god minneskapacitet att allt som memorerats till provet finns kvar? Dessutom har en del av det man memorerat blivit inaktuellt. ”Matteboken blir väl aldrig inaktuell?!?” hojtar vän av ordning. Sant. Ändå är det väldigt sällan föräldrarna använder skolmatten från boken i sin vardag. Därför frågar jag mig vad huvudmålet bör vara: att träna elever i att lösa problem med hjälp av matte eller att ge dem mekaniska färdigheter och träna dem på sådant ”de kan komma att ha nytta av”? Även i matte kan man alltså fråga sig: är boken oumbärlig ur ett pedagogiskt perspektiv? Gör vi våra elever en björntjänst när vi så hårt vänjer dem vid att ha en lärobok att de känner otrygghet utan den? Jag är rädd för det.

Som pedagog kan jag heller inte låta bli att reflektera över att det i LGR 11 står att eleverna ska kunna värdera olika informationskällor och kunna skilja fakta från värderingar. Hur når vi dit om vi till 95% bara använder en enda informationskälla?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: