Inkludera eller exkludera?

Published September 22, 2012 by lantzikoping

Smälter gårdagens alla intryck! En wowdag! Köpings Kommun hade inspirationsdag för alla lärare och inbjudna gäster- När skolan lyfter – om det omdefinierade lärandet och IKT som pedagogiskt hjälpmedel. Ca.450 lärare fick lyssna på Abdul Chohan från Essa Academy, Jason Timbuktu och delta i microföreläsningar (jag och kollegan @fiffinurlig berättade t.ex. om vårt MANO-arbete: 6st 15min-pass på 2h. Svettigt men kul).

Men kommunens 25 förskoleklasslärare var inte inbjudna eftersom de formellt sett inte tillhör grundskolan och därför inte hade samma nytta av föreläsningar och WS. Känslan av exkludering var påtaglig bland dem, dessutom förstärkt av det fantastiska wowflödet  på Twitter och FB om hur bra dagen var. Häng nu inte dem som arrangerade dagen, för de har inget ont i sig. De som bestämde vilka som skulle få delta såg nog inte bara frågan ur denna vinkel.

 

Dock får det mig att fundera på hur våra elever måste känna sig när de exkluderas. I klassrummet händer så många saker – både roliga och jobbiga – men några elever får inte vara med om dessa upplevelser. Inte för att vi är onda och elaka, utan för att vi tror att de mår bäst av inte vara i klassrummet. Precis som alla vi andra har dessa elever bra och dåliga dagar. De dåliga orkar de inte vara i ett ”vanligt” klassrum – och ska inte tvingas – men de bra dagarna..? Får flickan med Aspbergers plats i ditt klassrum? Eller pojken med Tourettes? Mår de bäst av att ALLTID sitta i ett eget rum ”där det är lugnt och anpassat för dem” och sedan träffa klasskamraterna i korridoren och få höra dem prata om vad som hänt under lektionen? Jag måste alltid påminna mig själv om att inte förutsätta att vissa elever inte klarar undervisningen utan att alltid kolla: orkar de idag? Kan de lära sig något hos mig idag? Kanske inte nödvändigtvis hur man kvadrerar, men kanske t.ex. social samvaro och grupptillhörighet? Har vi inte alla både bra och dåliga dagar?

Inkludera mera!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: